De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
Stille waters in Limburg doorgronden

Waarom dit project?

Stille waters zijn (relatief) kleine, stilstaande waterelementen zoals poelen, vennen, vijvers, grachten, wadi’s en overstromingsplassen.
In vergelijking met stromende rivieren en meren zijn ze ondergewaardeerd en minder onderzocht.

De waarde van stille waters

Stille waters zijn nochtans van groot belang voor mens en dier. Denk maar aan directe of indirecte drinkwatervoorziening, bescherming tegen overstromingen, hitte of droogte. Je kunt er actief ontspannen of juist stilletjes van genieten. Ze hebben een positief effect op mentale en fysische gezondheid.

Voor de natuur betekenen stille waters een belangrijk onderdeel van leef- en verbindingsgebieden. Er is geen leven zonder water.

Daarom starten partners uit de natuursector en het onderwijs het project "Stille Waters Doorgronden". Burgers, studenten, wetenschappers en beleidsmakers werken samen om de ecologische en chemische basiskwaliteit van stilstaande waterelementen in Limburg op te volgen. Voor iedere doelgroep wordt een programma op maat ontwikkeld: een educatief project voor secundair onderwijs en een programma voor vrijwilligers en burgers.

De waarde van onderzoeken

Onderzoeken is belangrijk om de wereld te leren kennen en te begrijpen, om zelf kennis op te sporen en te verwerken. Hierdoor word je een wetenschapper: nieuwsgierig, open, creatief, kritisch, gedisciplineerd, vasthoudend en diepgravend, ... Dit zijn cruciale eigenschappen om een zinvolle bijdrage te leveren aan grote maatschappelijke duurzaamheidsvraagstukken.

Het Provinciaal Natuurcentrum organiseert samen met tal van partners diverse onderzoeksprojecten voor diverse doelgroepen. Meer informatie over deze werking vind je terug onder LIVEC.

Stille waters in Limburg
Tips voor een fitte vijver

Nieuws

maandag, 13 augustus 2018
Provinciemedewerkers testen de vijver op het domein
De campagne "Meet de fitheid van je vijver" brengt zoveel mogelijk Limburgse vijvers en poelen in kaart en test hun fitheid. Collega’s van het Provinciehuis gingen alvast enthousiast aan de slag in de...
donderdag, 12 juli 2018
Gedeputeerde Vandenhove met twee anderen in de Fruitvallei in Sint-Truiden.
De provinciale campagne "Meet de fitheid van je vijver" loopt van 16 mei tot en met 30 september 2018 en roept elke Limburger op om via www.stillewatersdoorgronden.be de fitheid van vijvers te meten....
woensdag, 20 juni 2018
Blaasjeskruid
Al 690 Stille Waters! 690 Limburgers hebben de fitheid van hun vijver gemeten. Doe ook mee en we hebben nog voor de zomervakantie 1.000 vijvers! Op het einde van juni wordt het eerste...