De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PNC
cover paddenstoelatlas

Paddenstoelenatlas van Limburg

Gedurende meer dan 20 jaar inventariseerde Mycolim het voorkomen van verschillende soorten paddenstoelen in Limburg. In totaal registreerden ze meer dan 75.000 waarnemingen. 1.578 verschillende soorten paddenstoelen werden waargenomen waarvan een aantal zeldzaam tot zeer zeldzaam.

De analyse van deze gegevens levert een aantal belangrijke vaststellingen op. Het aantal waarnemingen van paddenstoelen die leven op voornamelijk dood hout (saprofyten) gaat vooruit, maar de waarnemingen van soorten die samenleven met bomen (symbionten) of leven ten koste van bomen (parasieten) vertoont een dalende trend. Verder stelt de auteur vast dat 10 % van de soorten gevonden vóór 1985 niet meer werd teruggevonden na 1985.

Deze publicatie is een nuttig handboek voor het herkennen van paddenstoelen. De 450 prachtige foto's tonen de meest algemene en goed herkenbare soorten. Aangevuld met een korte beschrijving van de kenmerken per soort, een bespreking van bijzondere en opvallende soorten en een overzicht van de belangrijkste paddenstoelengebieden van Limburg. Een must voor elke paddenstoelenliefhebber!

De paddenstoelenatlas telt 572 pagina's + CD-ROM en verscheen in 2004. Je kunt de atlas voor 35 euro bestellen bij het Provinciaal Natuurcentrum.